joi, 10 martie 2011

Resurse naturale inepuizabile

Ne vaitam in continuu ca suntem saraci si intoxicati cu alimente artificiale. Ne simtim legati de maini si picioare, spunand ca nu avem incotro, ca nu avem putere sa ne opunem acestui sistem bolnav in care am fost angrenati, ametiti si vrajiti de libertatea post-comunista. De fapt, suntem prea comozi pentru a ne putea  smulge din forta centrifuga a unei vieti plastice, orbiti de lumina artificiala a magazinelor si speriati de noi insine. Am vrea sa nu mai existe poluare...,pai de ce poluam atunci? Am vrea sa mancam sanatos, dar nu mai gasim nimic natural...pai de ce nu producem asa ceva? Am vrea sa petrecem mai mult timp in natura, dar trebuie sa muncim....pai de ce ne alegem gresit profesia?
Ne intrebam si visam continuu, dar nu ne dam nici macar o sansa! Am ajuns sa cumparam ambalaje, nu produse ambalate si infasuram Pamantul nostru in fiecare zi in celofan, vrem ca mancarea sa aiba gust, dar preferam sa ne traim viata imbracati incomod, acoperiti de substante lipicioase si colorate, nu mai avem ochi pentru natura, dar ii inrosim inutil pe jocuri on-line si seriale spaniole, suntem nemultumiti cand la robinet curge apa nepotabila, dar imbacsim pamantul cu sampoane si detergenti,.... sa mai continui?
Apa si Pamantul ! Acesta este raspunsul la toate intrebarile noastre. Sa ne amintim de elementele esentiale ale vietii, ignorate si ratacite printre substante produse in laboratoare, sau acoperite cu nonsalanta de tonele de ciment.
Pana nu demult considerata ca o resursa banala, apa a inceput sa fie apreciata si ca factor indispensabil civilizatiei si dezvoltarii durabile viitoare. Fapt pe deplin justificat, daca avem in vedere resursele de apa dulce, limitate la 2.53 % din totalul resurselor de apa ale planetei si faptul ca, chiar daca acestea au capacitatea de a se regenera, repartitia lor spatiala si regimul de scurgere difera foarte mult de la un loc la altul. Sunt, astfel, pe glob, areale in care apa lipseste si este venerata, sau teritorii unde fiind in exces este nedorita.
Se pare ca, Romania este inzestrata cu un regim de precipitatii ponderat, o retea hidrografica bogata ,vorbind de apele de suprafata, dar si rezerve subterane de apa, referindu-ne la panza freatica  aflata la adancime optima pentru saparea de fantani. Putem spune, deci, ca necesarul de apa este la un nivel de confort superior si suntem datori sa ne folosim de ea, intr-un mod eficient dar si responsabil, pentru ca, dupa cum bine stim, apa poate deveni foarte usor si purtator de germeni patogeni, provocand multe molime, multe din ele decimatoare.
Pamantul, respectiv solul, constituie una din conditiile materiale necesare existentei si activitatii productive a omenirii (loc de asezare, baza spatiala de actiune, fundament, surse de diferite materii si materiale). Pe langa toate acestea, pamantul reprezinta izvor nesecat de hrana prin folosirea lui drept suport in agricultura.
Solul este un mijloc de productie natural care se formeaza si evolueaza, in timp, la suprafata uscatului, sub influenta conditiilor de mediu. Spre deosebire de alte mijloace de productie care pot fi multiplicate, invelisul de sol al unui continent, al unei tari sau al unei zone este cantitativ limitat de spatiul geografic respectiv.
Numai pe baza cunoasterii proprietatilor solurilor si a dinamicii lor, ca si a modului de comportarea a solurilor in conditiile utilizarii intensive a lor, se va putea elabora strategia valorificarii optime a acestor resurse, cu asigurarea ocrotirii lor maxime si mentinerii stabilitatii biosferei si mediului ambiant, nu numai pentru etapa actuala, ci pe termen lung, pentru generatiile viitoare.

Un comentariu: